Zelfmanagement

Believe in yourself

Klik op het plaatje voor de video

Zelfmanagement en hooikoorts

De verschijnselen van allergieën kunnen hinderlijke en uitgebreide vormen aannemen en soms zelfs invaliderend zijn. Het is dus zaak om goed om te leren gaan met de allergie en de gevolgen daarvan. De dokter kan je adviseren welke maatregelen goed werken. Maar de keuze of je deze adviezen kunt en wilt uitvoeren maak je als patient zelf. Daarin heb je als patient een eigen verantwoordelijkheid. De eerste stap naar succesvol zelfmanagement is je eigen bereidheid om het heft in eigen handen te nemen.
Succesvol zelfmanagement rust op 4 pijlers:
  • Zorg dat je goed geïnformeerd bent over je allergie
  • Leer veranderingen in het beloop van je allergie vroegtijdig herkennen
  • Weet hoe je verergering van je allergie zoveel mogelijk kunt voorkomen (onderhoud en preventie)
  • Weet wat je kunt doen bij verergering van je allergie (symptoombestrijding)
Zelfmanagement is niet het tovermiddel om te kunnen leven met een allergie. Het is wel een manier van omgaan met je allergie waarmee je zelf de controle over je allergie kunt uitoefenen. Mensen die zelfmanagement hebben geleerd, voelen zich zelfverzekerder als ze ergens naar toe gaan. Ze zijn niet bang om allergische klachten te krijgen, omdat ze deze ook zelf vaak weer onder controle kunnen krijgen. Daardoor neemt je bewegingsvrijheid toe.

Meer over de auteur Bart Thoonen

Deze site is mede mogelijk gemaakt door:

..

2015-radboudumc 2015-floravannederland 2015-radboud-universiteit 2015-knbv 2015-netground 2015-nvva 2015-longfonds 2015-elkerliek

..
..
..
Externe adverteerders