Over leven met allergieën

Het allergie boek

Klik op het plaatje voor de video
.
Stacks Image 977
Bestel HIER het boek van: J.W.M. Derksen, R.Gerth van Wijk, L.O.M.J. Smithuis

Wegwijzer in leven met allergieën

Het doel van het allergieboek is om gedegen, volledige, wetenschappelijk verantwoorde en voor een breed publiek toegankelijke informatie over alle aspecten van het verschijnsel allergie beschikbaar te maken.

Een allergie is een specifiek, overdreven en schadelijke reactie van het immuunsysteem op een normalerwijze onschadelijke lichaamsvreemde stof.
Bij een allergische reactie speelt het immuunsysteem altijd de hoofdrol

De stoffen die de allergie veroorzaken worden allergenen genoemd, de deeltjes, zoals pollen en huistof, waar de allergenen op zitten heten de allergeendragers.
De allergenen zijn meestal kleine eiwitten met daaraan gebonden suikermoleculen. Ze lossen goed in water op. Het is echter niet bekend waarom sommige eiwitten juist veel en andere juist helemaal geen allergische reacties veroorzaken.
Een allergie kan zich op een heleboel manieren uiten:
Het meest bekend is z.g. hooikoorts of pollinose die veroorzaakt wordt door stuifmeel ofwel pollen in de lucht. Er is echter geen sprake van koorts en ook hooi speelt geen rol; een betere naam is daarom: pollinose. Het uit zich door een ontsteking van het oogbindvlies: we spreken dan van conjunctivitis en van een ontsteking van de neus- en neusholte- slijmvliezen, we spreken dan van rinitis. Het geeft rode, tranende ogen en een opgezwollen, lopende neus met genies. Daarnaast is er nog een jeukend, kriebelend gevoel en bij aanhoudende klachten vaak een sterke vermoeidheid.
Naast hooikoorts is vooral bekend de huisstofallergie, veroorzaakt door vooral huisstofmijten, maar soms ook door schimmels. Ook huisdieren kunnen tot klachten leiden, vooral de kat, maar vaak ook de hond en soms allerlei andere dieren. Huisstofallergie kan de zelfde klachten geven als stuifmeel, maar is daarnaast de belangrijkste veroorzaker van allergisch astma. Het verschil met hooikoorts zit hem daarin dat de ingeademde deeltjes met de allergenen veel kleiner zijn en daardoor diep in de luchtwegen en de longen kunnen komen.
Ook voedsel kan een allergie veroorzaken: voedselallergie. Het uit zich meestal als een soort voedselvergiftiging met diarree, maar ook galbulten of netelroos kunnen voorkomen.
Hooikoorts verloopt meestal relatief mild, huistofallergie verergert vaak en er onstaat een ernstige astma.
Ook insectensteken (vooral wespen en bijen) kunnen tot allergische recties leiden, meestal beperkt tot grote, jeukende en pijnlijke zwellingen. Wanneer die in de mondholte optreden (ingeslikt/geademd insect) kan er ademnood ontstaan en moet er direct ingegrepen worden.

Bij een allergische reactie wordt er door de z.g. mestcellen in de huid en slijmvliezen het hormoon histamine vrijgemaakt. Het histamine veroorzaakt dan een ontstekingsreactie. De behandeling van de allergische klachten gebeurt dan ook meestal met anti-histaminica, stoffen die de werking van het histamine blokkeren: de immunologische, allergische reactie heeft dan geen of veel minder effecten. Bij ernstiger en aanhoudende reacties (astma!) wordt ook het bijnierschorshormoon cortison gegeven. Cortison en corticosteroiden (op cortison lijkende stoffen) remmen de immunologische reactie.
Bij astma worden vaak ook luchtwegverwijders, in combinatie met corticosteroiden, gegeven, meestal in de vorm van “pufjes” in combinatie met medicijnen in tabletvorm. De luchtwegverwijders zijn stoffen die lijken op het bijniermerghormoon adrenaline dat de gladde spiertjes in de ademhalingswegen direct doet verslappen. Daarnaast remt adrenaline ook de ontstekingsreactie.

Soms kan er ook, meestal bij een voedselallergie of een insectengifallergie, een anafylactische shock ontstaan. Daarbij doet zo ongeveer het hele lichaam aan de allergische reactie mee. Een anafylactische shock is levensbedreigend, er moet direct noodhulp in de vorm van een adrenaline-injectie, cortison en antihistaminica gegeven worden. Het jeukende, kriebelende gevoel na aanraking van een Brandnetel wordt ook vooral door het histamine uit de brandharen veroorzaakt.

Naast deze allergieën kunnen sommige stoffen, geen eiwitten maar laag moleculaire stoffen zoals acrylaten en (haar)verfmiddelen die bij aanraking met de huid daarin doordringen en aan de huidcellen binden, reacties veroorzaken: er kan dan tegen die cellen met de daaraan gebonden stoffen een allergische reactie ontstaan, zichtbaar als allergisch eczeem. We spreken van een contactallergie. De behandeling gebeurt vooral met vette zalven om de huid af te dichten, vaak bevatten ze corticosteroiden om de allergische ontstekingsreactie te remmen.

Allergische reacties herken je meestal zelf doordat ze in bepaalde seizoenen (buiten met mooi weer) optreden (pollinose) of vooral binnen (huisstof), bij contact met een bepaald dier (kat/hond, maar ook vele andere), na een insectensteek/beet of na contact met een bepaalde stof (in een bepaalde beroepssituatie) optreden.
Allerlei beroepsgebonden allergieën komen veel voor en treden natuurlijk vooral in de beroepssituatie op.
Met behulp van speciale testen kan de huisarts proberen het allergeen (de allergenen) dat de klachten veroorzaakt te achterhalen.


Het beste is het contact met het allergeen zoveel mogelijk te vermijden:

Voor pollen:
Wanneer je eenmaal weet voor welk soort(en) pollen je gevoelig bent, kun je gebruik maken van bestaande pollenkalenders en de pollenberichten op televisie en internet (pag 129, 134, 135) volgen om voorzorgsmaatregelen te nemen.
Eenvoudige maatregelen zijn:
 • Op zonnige, winderige dagen is er veel pollen in de lucht. Blijf binnen en houd deuren en ramen, ook die van de auto, gesloten.
 • Houd het huis stofarm, zo voorkòm je dat neergeslagen pollen weer kan opwervelen èn je vermindert de kans op huisstofallergieën (pag 37, 109).
 • Vooral ’s middags zit er veel pollen in de lucht. Plan buitenactiviteiten ’s morgens en lucht het huis vroeg in de ochtend.
 • Bescherm je ogen, draag buiten een zonnebril, wrijf niet in je ogen, maar gebruik een oogdouche.
 • Blijf uit de buurt van de planten met allergeen pollen. Vervang bijvoorbeeld Berken door andere bomen en houd de tuin vrij van Bijvoet. Maai het gazon regelmatig zodat het gras niet kan bloeien.
 • In de stad zit minder pollen in de lucht, maar sterk verontreinigde -stads- lucht kan de klachten verergeren.
 • Plan je vakantie naar zee of naar de bergen: daar zijn de hoeveelheden pollen in de lucht laag. Ook bij wintervakanties zijn er vaak minder problemen.
 • Op sommige vakantiebestemmingen bloeien de planten op andere tijden: raadpleeg een pollenkalender of een website met informatie (pag 135) voor dat gebied.
 • Vakantiegebieden met een andere klimaat kunnen andere soorten allergeen pollen hebben. In het Middellandse Zeegebied geven pollen van de olijf, Olea europea, en het Glaskruid, Parietaria officinalis, de meeste klachten, maar ook de Cypressen (geslacht Cupressus).
 • Neem je hooikoortsmedicijnen mee op vakantie.

Voor huisstof kan saneren goed zijn, de belangrijkste maatregelen zijn:
 • Gebruik van allergeenwerende matras- en kussenhoezen
 • Beddengoed wekelijks wassen bij een temperatuur van 60 ºC
 • Gladde (harde) vloerbedekking in woon- en slaapkamer
 • Beperking van stoffen bekleding op stoelen en banken
 • Beperking van stoffen gordijnen
 • Goed ventileren van woon- en slaapkamer (om vocht te verdrijven)
 • Eerst invriezen en vervolgens wassen van stoffen speelgoed
 • Gebruik van stofzuigers met goede stofzakken en ingebouwde ‘high efficiency particulate airtype’ (HEPA)-filters
 • Behandelen van stoffen oppervlakken (matras, vloerbedekking, etc.) met huisstofmijtdodende middelen (acariciden)

Bij rinitis en conjunctivitis kan een oogdouche/druppels (bijv. het vanouds bekende boorwater) het allergeen uitspoelen en verlichting geven. Ook bij de neus kan snuiven/spoelen met wat fysiologische zoutoplossing helpen.

Bij een dierallergie is eigenlijk verwijdering van het huisdier (of zo mogelijk een ander dier nemen!) het beste.

Bij een voedselallergie is strikte vermijding van voedsel met het allergeen belangrijk en eigenlijk de beste oplossing. Ook bij een contactallergie is vermijding van het contact noodzakelijk.

Er is wel sprake van “anti-“ of “niet-“ allergene katten, honden en voedsel (santana appel). Dit is echter niet geheel juist: er zijn alleen katten, honden en appels met een lager gehalte van een bepaald allergeen.

Voor appels geldt dat bij verhitting (compote/moes) het allergeen geïnactiveerd wordt en zonder problemen gegeten kan worden.

Soms lijken allergenen van verschillende oorsprong veel op elkaar en geeft een allergie tegen bijv. berkenpollen ook makkelijk een reactie tegen appels: we spreken dan van een kruisallergie. Bij de berkenpollen-appel kruisallergie spreken we van het para-berk-syndroom. De klachten zijn het OAS of “oral alergie syndrome” Nederlands: mondholte-allergie. Het uit zich in kriebelen keel, jeuk zwelling en roodheid. Daarnaast treedt ook rinitis/conjunctivitis en/of een (appel-)voedselallergie op.

Deze site is mede mogelijk gemaakt door:

..

2015-radboudumc 2015-floravannederland 2015-radboud-universiteit 2015-knbv 2015-netground 2015-nvva 2015-longfonds 2015-elkerliek

..
..
..
Externe adverteerders